Министърът на икономиката Богдан Богданов разкри пред NOVA, че по време

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов разкри пред NOVA, че по време
Коментари Харесай

Ботгданов: Директори на държавни предприятия са си купили луксозни стоки със служебни пари по празниците

Министърът на стопанската система Богдан Богданов разкри пред NOVA, че " по време на празниците шефове на държавни предприятия са си купили първокласни артикули със служебни пари ". Той обаче не даде детайлности за какъв брой души приказва, кои са те и кои сдружения ръководят.

" Харчели са служебни пари по свое убеждение. Купували са първокласни артикули, италиански, за по 4000 лева Купували са облекла, както и сандали за 500 лева Това са забележими неща ", изясни Богданов.

Той посочи, че за тези неща е сигнализирана прокуратурата. Икономическият министър сподели още, че е открита корупция в ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК), поради която също е подаден сигнал в държавното обвиняване.

Според Богданов в бордовете на шефовете на държавните предприятия има прекомерно доста хора, от които няма потребност. Той добави, че 80 души работят в бордовете, само че могат да бъдат понижени до 20.

Министърът добави, че в ДКК работят 5500 души и по тази причина концепцията му за закриване на компанията може да докара до земетресения, по тази причина най-вероятно ще предложи вид за преструктурирането ѝ. Кога обаче ще стане това не заяви.

  " Видели сме корупция, сигнализирани са способени органи. Общият размер на сумите, които са предоставени без публични поръчки непосредствено на избрани компании е почти 800 млн. лева Имаме подозрения по какъв начин са възлагани. За част от сумите прокуратурата сподели, че няма съображение да образува произвеждане. Сезирали сме и съда. Имаме цялостна поддръжка от премиера и вицепремиера за всичко което вършим досега ", сподели министърът.

Той разяснява и ще бъде ли реформирана Комисията за отбрана на потребителите.

" Това управление е тотално компрометирано. Предложили сме екип, разискват се сега съответните кандидатури, чака се решението на съда за промяната, която е осъществена от служебния кабинет. КЗП ще е главният орган, който ще пази ползите на потребителите при плавното прекосяване към еврозоната ", разясни той.

" Не знам дали оставам след ротацията. Трябва да си свършим работата, която е надалеч след ротацията. Управленската ни стратегия е за 18 месеца, процесите в Министерството на стопанската система са за много по-дълго време. Имаме ясни цели и в случай че те бъдат подкрепени, с екипа ще продължим да изпълняваме работата си ".

" Всеки има обстановки в работен режим, в които е стимулиран един ден, в различен – обезверен от провокациите. Независимо дали има ротация след два месеца, значими са целите ", добави той.

На въпрос по отношение на възможен протест на австрийски компании поради ветото върху Шенген, той разяснява: " Не е това методът. България систематично следва целите си. Има място за дипломация. Австрийските вложения са на второ място като общ дял. Оперират от 20-30 години у нас. Това е политически проблем, бизнесът ни поддържа за влизането в Шенген. "

" Много старания ще поставим да няма далавера при приемането на еврото. Важен е мониторинг на цените с Националния статистически институт, значимо е и КЗП да встъпи в ролята си ", сподели още Богданов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР